Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA)

Teràpia Integral per la Recuperació Nutricional i Emocional per Trastorns Alimentaris

Què són els Trastorns de la Conducta Alimentària? (TCA)

Els trastorns de la conducta alimentària (TCA) són alteracions en la forma de pensar, de sentir i de comportar-se en relació amb l’alimentació, el pes o la figura.

Això podria comportar trastorns com l’anorèxia nerviosa, la bulímia nerviosa, el trastorn per afartament, o el trastorn per evitació i restricció de la ingesta d’aliments. El tractament d’aquests trastorns implica el treball multidisciplinar de professionals que abordin la problemàtica d’una manera integral.

Comprendre les causes i els factors desencadenants és essencial per poder acompanyar bé les persones amb aquests trastorns.

 

CAUSES QUE PODEN DESENCADENAR UN TRASTORN ALIMENTARI

Els trastorns alimentaris tenen un inici multicausal:

 

Complexes Fisics

Pressió Social sobre la Imatge Corporal

La pressió social i les expectatives culturals que envolten la imatge corporal poden contribuir al desenvolupament de trastorns alimentaris, sobretot en l’etapa de l’adolescència.

L’excessiu focus en estàndards de bellesa idealitzats pot generar ansietat i insatisfacció amb la pròpia imatge, conduint a comportaments alimentaris desordenats.

 

Depressió i el Menjar

Factors Psicològics i Emocionals

L’estrès, la depressió o l’ansietat, poden influir en el desenvolupament de trastorns alimentaris.

Algunes persones poden recórrer a la restricció o al sobreconsum d’aliments per tal d’intentar controlar les seves emocions.

 

Trauma i Abús Alimentació

Història de Traumes o Abusos

Antecedents de traumes o abusos, ja siguin físics, psicològics i/o sexuals, poden contribuir al desenvolupament de trastorns alimentaris.

 Les experiències traumàtiques generen una sensació de falta de control sobre la pròpia persona, pel que hi ha la falsa creença de poder recuperar aquest control sobre el seu cos a través de l’alimentació. 

 

Trastorn Alimentàri

Tens una mala relació amb el menjar? Et costa acceptar el teu cos?

Tinc les eines necessàries per ajudar-te a aconseguir una bona gestió de les teves emocions per tal que la relació amb el teu cos i el menjar sigui saludable.

Preguntes Freqüents

Què són els trastorns de la conducta alimentària?

Els TCA són trastorns vinculats amb la autopercepció i la distorsió de la imatge corporal. Els més freqüents inclouen l’anorèxia i la bulímia. Les persones que els pateixen mostren una preocupació excessiva per no prendre pes, malgrat que el seu pes sigui normal o molt per sota del normal.

Quins són els diferents tipus de trastorns de la conducta alimentària?

Els trastorns alimentaris més comuns inclouen l’anorèxia nerviosa, la bulímia nerviosa, el trastorn per atraconada i el trastorn per evitació i restricció de la ingestió d’aliments. Cadascun d’aquests trastorns està associat amb símptomes diferents, tot i que en ocasions es poden donar coincidències.

Quines són les causes dels trastorns de la conducta alimentària?

Els trastorns alimentaris poden afectar el cor, l’aparell digestiu, els ossos, les dents i la boca. Poden conduir a altres malalties i estan relacionats amb la depressió, l’ansietat, l’autoprejudici i els pensaments i comportaments suïcides.

Com es poden prevenir els trastorns de la conducta alimentària?

La manera més efectiva de prevenir l’aparició d’aquests trastorns és establir una relació saludable amb el menjar, tenir una imatge corporal positiva, una bona autoestima, la capacitat de gestionar les emocions i habilitats socials.

Consulta Psicologia Xenia Capel Salcedo
Horari:

Dilluns a Dissabte

9:00 - 20:00

Diumenge

No disponible